2013. augusztus 4., vasárnap

If Only IV.


Kate arcát fülledt párás levegő csapta meg, pont amilyen tavaszi zápor utáni New York-i délután szokott lenni. Még nem nyitotta ki a szemét, nem akarta az újabb szörnyűséget, de ahogy egyre inkább eszmélt, kezdte felfogni a körülötte lévő hangzavart… a nem is kicsi hangzavart. Egyhelyben állt és egyre csak azt érezte, hogy melege van. Lassan kinyitotta a szemét, de a nap nem vakította el, ahogy várta volna, mert legnagyobb meglepetésére napszemüvegben volt. Nem is emlékezett rá, mikor volt utoljára napszemüvegben. Egy utcát nézve állt. Ismerős volt neki a hely, de hirtelen nem tudta hová tenni, mintha máshogy emlékezne ugyanerre a helyre. Autók araszoltak a délutáni dugóban, és hátizsákos fiatalok vették körül. Mindenki sietett valahová. Egy régi sárga taxi parkolt fel a járdaszegélyre. Kate levette a szemüveget, és homlokráncolva nézte az autót. „Ilyen taxik már nem is járnak New York-ban…” – jegyezte meg magában. Egy öltönyös fiatalember szállt ki belőle, a kezében bőr aktatáskát szorongatva. Sose látta még, de a fiú úgy bámulta, mintha csak ő lenne a helyi látványosság. Rögtön azt gondolta, hogy biztosan kikandikál a fegyvere, mert általában ez ijeszti meg a civileket, de amikor végignézett magán, megrökönyödött.
-          Te jó ég. – szaladt ki a száján.
Egy fekete-fehér összefirkált magas szárú tornacipő és egy koptatott fekete halásznadrág volt rajta. Felül pedig fekete atléta, amire egy sötétlila-zöld kockás inget vett fel. A kezében szorongatott napszemüvegre nézett és hirtelen beugrott neki. A gimiben hordta utoljára. „Hány éves vagyok?!” – kerekedtek el a szemei. Aztán a fejéhez kapott, mert érezte, hogy van rajta valami. Egy sapka. Egy baseball sapka, de megfordítva.
-          Hé, Becks! – szólította meg valaki a háta mögül. – Jössz már?! Kinő alattad a fű!
-          Az csak jó. Lesz mit szívni! – ismerős hang volt ez is, mire hatalmas röhögés kezdődött.
Kate lassan megfordult. Erre a legmerészebb álmaiban sem merte volna gondolni, de a gimis barátai álltak néhány méterre tőle. Mögöttük pedig NYU – a New York-i Egyetem – hatalmas téglaépülete tornyosult a magasba. Újra a rá váró kisebb tömegre nézett. Maddie állt a legközelebb és türelmetlenül integetett neki, ő hívta egyedül Becks-nek. Rajta egy kantáros farmerszoknya volt, halvány rózsaszín pólóval és egy sötétvörös keretes szemüveggel. A lány mögött Brent, a közös gimis szerelmük feszített, és éppen rágyújtott egy cigire. Brent körül még négy srác ácsorgott és mind épp röhögtek valamin.
-          Becks, most komolyan… - tette csípőre a kezét Maddie.
Kate bizonytalanul indult el barátnője felé, aki egy szemforgatással fejezte ki örömét, hogy végre továbbhaladhatnak.
-          Végre!
-          Ne hozzunk szégyent az iskolánkra! – kiáltotta az egyik srác. Kate-nek kellett némi idő, hogy eszébe jusson régi osztálytársa neve. – A Stuyvesant Gimiből jöttünk…
-          Larry. – ugrott be a neve Kate-nek.
-          Mi a Stuy-gimi mottója?! – kiabálta most Brent, közben pedig egyre közeledtek az egyetem bejáratához.
-          „A tudásért és bölcsességért!” – ordítozta mindenki, de kissé összevisszára sikerült. Maddie még egy lányos ujjongást is csatolt a belépőhöz. Mindenki elnevette magát, és erre már Kate is elmosolyodott. Teljesen megfelejtkezett a gimis éveiről.
-          Milyen évet írunk? – hajolt közelebb Maddie-hez, de nem sok diszkréciót kapott tőle.
-          Becks olyan másnapos, hogy még az évet se tudja. – nevetett fel a barátnő.
-          Húúú… - jött a hátuk mögül a fiúk hangja.
-          Katie… Katie… hát az érettségi évét! – karolta át a nyakát Brent, mire a sapkája majdnem leesett, de még időben megtartotta.
Így léptek be az egyetem épületébe, és a hatalmas előcsarnokban kissé szétszéledt a csapat. A fiúk a sportvitrinhez szaladtak, és felváltva mutogattak ide-oda. Maddie a faliújságra kitűzött programfüzethez húzta Kate-et. Amíg barátnője azt böngészte, sikerült elgondolkodnia némiképp. Sehogy nem ugrott be neki, hogy kerülhetett ide. Azzal már tisztában volt, hogy – bár a legkevésbé sem önszántából – újra és újra átél bizonyos emlékeket, amelyben Castle a lehető legkülönbözőbb módokon veszíti el életét. De a gimis évek? Ez most komoly? Hiszen akkor még csak nem is ismerte Castle-t.
-          … akkor mit keresek itt?
-          Kate! – szólalt meg sértődötten Maddie. – Te hajtogatod mindig, hogy te leszel a Legfelsőbb Bíróság első női bírája, én meg majd ügyvédkedek, és együtt dolgozunk!
Kate szélesen elmosolyodott.
-          Tényleg! – csapott a homlokára. - Tényleg az akartam lenni!
-          És mi változott?! – Maddie egyre feszültebb lett.
-          Semmi-semmi.
-          Na azért! – mire a lány vonásai egyszerre kisimultak.
Egyszerre zavargásra lettek figyelmesek, és mindketten megpördültek.
-          Fiam! Itt nem lehet dohányozni! – a biztonsági őr öles léptekkel közelített a srácok felé. – Ez közintézmény!
Brent gyorsan a földre dobta az égő bagót és rátaposott. Kate gondolkodás nélkül indult el feléjük, Maddie pedig követte.
-          Na várj csak, fiam! – az őr fenyegetően rázta meg a mutatóujját.
Az őr ért oda hamarabb és hunyorogva méregette Brent-et. A levegőbe szaglászott, hogy megbizonyosodjon a szabályszegésről. Kate ekkor lépett a fiú mellé, jelentősség teljesen ránézett, és megköszörülte a torkát, mire Brent kissé megemelte a lábát és a csikket Kate talpa alá pöckölte. Az őr hirtelen kapta le a tekintetét.
-          Emeld fel a lábad! – kiabálta a fiú arcába.
Kate jobb lábbal lépett egyet arrébb, a balt pedig húzta a másik után. Brent bátran lépett hátra és vigyorgott közben az őr képébe. A férfi mordult egyet, még egyszer végigpásztázta a fiatalokat, majd dühösen fújtatva megfordult és elment.
-          Hát ez… - tárta szét a kezeit Brent. -… eszméletlen volt!
-          Nem is tudom miért csináltam… - bambult el Kate. -… le kellett volna buknod! – bólogatott bizonytalanul.
-          Mi van, te lettél a rend őre?! – horkant fel a háttérben Larry.
-          Ne fessétek már az ördögöt a falra! – lépett előre Maddie. – Brent csak örüljön inkább! És nem mellesleg lekéstük az óralátogatást…
-          Menten elsírom magam! – szólalt meg másik fiú, közben pedig az ökleivel sírást imitált.
-          Nem is azért jöttünk, hogy béna órákat látogassunk. – röhögött Brent. – Hanem, hogy megtudjuk, hol lesz ma a legnagyobb egyetemi buli!
-          Nyilván. – bosszankodott Maddie. – De úgy legalább csak félig hazudtam volna otthon…
Otthon. Kate hirtelen felkapta a fejét. Ha ebben az évben érettségizik, akkor az anyja még él. Na meg még nem is készül rendőrnek.
-          Anyám még él. – szaladt ki a száján.
-          Mé’? Meg akartad ölni?! – tátotta el a száját Larry.
-          Ez nem vicc! – dörrent Kate hangja, mire mindenki elhallgatott és a körülöttük lévők is rájuk kapták a tekintetüket.
Maddie karon ragadta barátnőjét és arrébb húzta. Gondterhelt tekintettel fürkészte az arcát.
-          Minden rendben van, Becks?
-          Persze. – sóhajtott Kate. – Csak haza kéne mennem…
-          Nee… - toporzékolt Maddie. - Nem hagyhatsz itt velük!
-          Ott van Brent, majd elfoglaljátok egymást.
-          Ugyan már! Kérlek!
-          Maddie… - kezdte volna az ellenkezést Kate, de barátnője mögött egy csapat felsőbb éves lökte be az ajtót és nagy zajjal léptek be, élükön pedig Castle. Kate szája tátva maradt.
-          Igen?
-          Castle?!
Mad is az érkező csapat felé fordult, majd vissza Kate felé.
Kate pedig továbbra is döbbenten meredt az akkor érkező kis csapatra. „Az nem lehet…” – kicsit még a fejét is megrázta – „Hogy nem vettem észre…?”
-          Miről maradtam le?
A fiatal Rick és bandája egész közel álltak meg a két lányhoz. Castle arca kisfiúsan ragyogott és szélesen vigyorgott a többiekre. Vászonnadrágot viselt egy beletűrt sötét pólóval, amin egy kivehetetlen minta volt.
- Figyeljetek! – kiáltott fel a közvetlenül Rick mellett álló fiú. A felszólításra a csarnok egy emberként fordult feléjük.
- Ma bulit tartunk, hogy megünnepeljük drága Rodgers barátom újabb sikerét…
- Nem Rodgers… Castle! – szűrte ki a fogai között Rick.
- Mindegy. - legyintett a másik srác. – a helynek mi a neve? – súgta oda.
- Old Haunt.
- …az Old Haunt-ban! Jöjjön mindenki!
Castle bambán elvigyorodott, beletúrt a hajába, és ekkor szúrta ki, hogy valaki rendíthetetlenül bámulja őt. Kate még mindig leesett állal és tágra nyílt szemekkel bambult Maddie válla felett egyenest a fiatal Richard Castle-re.
-          Istenem. – kapta el a tekintetét.
-          Hé, ennyire azért nem jó pasi ez a Rodgers…
-          Hallottátok, lányok? – karolta át mindkettejüket Brent. – Ma este irány az Old Haunt! Kate, az Old Haunt nem durva hely, most jöhetnél te is…
-          Tényleg, Becks! Beugrunk, megnézzük mi a helyzet és mehetsz haza.
-          Hát… - Kate bizonytalankodott. -… végül is beugorhatunk… - Minden porcikája azt súgta, hogy rossz ötlet, de meg akarta ismerni a fiatal Castle-t, újra a férfira emelte a tekintetét. Rick édesen elmosolyodott, majd egy mellette álló vállát kezdte rángatni, hogy induljanak már. „Miért nem emlékszem erre a napra?” – Kate is elmosolyodott zavarában.

***

Az Old Haunt New York régi, de közkedvelt helyei közé tartozott. Kate megállt a kétszárnyú fa kapu előtt és mosolyogva nézett fel. Biztos volt benne, hogy ezelőtt ugyanez a nap máshogy alakult.
A zene már kintről is tisztán hallatszott.
-          Beengednek egyáltalán ide minket? – morfondírozott Maddie.
-          Persze. – vágta rá Brent. – Annyi egyetemista van itt, hogy elveszünk köztük!
-          Nem is tudom mikor voltam itt utoljára.
-          Soha, Becks. Most vagyunk itt először…
Hangos és ütemes ordítozás kezdett rá odabentről, de nem igazán lehetett kivenni a zene miatt.
-          Gyertek! – Brent ment előre, utána Maddie és Kate is elindult. Belépve a kapun már az udvarrészen szemmel Castle-t kereste, de odakint csak páran lézengtek. A Bár ajtaja tárva nyitva volt és a kiabálás egyre jobban hallatszott. A zenegép egy Nirvana számot játszott.
-          De régi ez a szám. – rázta meg a fejét Kate, mintha nem hinné el, hogy milyen régen hallotta már.
-          Hát, ha neked egy két hónapja kijött szám régi… Nem vagy ma formában! – fordult hátra Maddie.
Kate úgy döntött, hogy nem tesz több megjegyzést. Az ajtóban viszont megtorpant. A tömeg elég nagy volt, de az este még alig kezdődött el, úgyhogy ennél csak több emberre lehetett számítani. Bal kéztől hosszú bárpult húzódott végig, egész a szemben lévő falnál beállított zenegépig, legalább egy tucat bárszékkel. Középen egy elég nagy tér hagyva, míg jobb kéztől műbőr és fa ülőbox-ok sorakoztak. Cigi füst és alkoholszag keveredett a levegőben, amit egy-két nyitott ablakkal próbáltak ellensúlyozni, nem sok sikerrel, de legalább nem kellett harapni a füstöt.
Az ordítozás még mindig nem hagyott alább, de végre ki lehetett venni a szavakat.
-          Még – még – még …
Kissé széthúzódott a középen összegyűlt csapat. Az ordítozás tárgya egy két lábbal magasban tartott kissé zilált tekintetű srác volt, aki a száját a söröshordó csapjára szorította, és egy kézzel támasztotta azt, a másikkal pedig kalimpált a tömegnek a még hangosabb bíztatásért. Kate-nek viszont nem ez volt a lényeges, hanem a sört pumpáló srác – Castle -, aki fél kézzel nyomta a kart, a másik kezében pedig egy műanyag poharat szorongatott.
Maddie ragadta karon az elkalandozott Kate-et és magával húzta egy box-hoz, ahol a fiúk ültek. Brent épp akkor indult némi lélekerősítőért. Kate becsusszant barátnője mellé, de még mindig a sörivó versenyt vizslatta. Soha nem hitte, hogy egyszer gimis éveiben ébred, bár azért vissza sosem kívánta volna őket.
-          Menj oda! – bökte oldalba Maddie, mire kiesett a gondolatmenetéből.
-          Mi? Nem, dehogy!
-          Tessék. – a lány egy feles poharat tolt Kate elé. – Ez már egy lépés…
-          Maddie, nem hinném, hogy ez segítene… nem is ettem egész nap, ha most ezt lehajtom, biztos kiüt…
A Kate körül ülők egyszerre hallgattak el, és üveges tekintettel néztek rá.
-          Mondja ezt a Stuy legnagyobb lázadója…
-          Jaj… - dörzsölte meg a homlokát Kate. Kényszeredett mosollyal az arcán megemelte a poharat és összeszorított szemekkel lehúzta a tartalmát. – Mi a fene ez?! – krákogta.
-          A pultos azt mondta valami specialitás… a neve „Gyilkos”…
-          Az kell nekem… - jegyezte meg még mindig kissé rekedten. „… ennyi szenvedés után, egy kis bátorítás elkél… és legalább szerepben maradok.” – nyugtázta magában és újra Castle irányába fordította a fejét. Nem kis meglepetésére, a srác is őt nézte éppen. Rick megemelte a poharát, a vigyora alapján sejteni lehetet, hogy nem az első körön van túl. Új számot indítottak el a zenegépen, egy régi Guns N’ Roses-t.

***

Még két ilyen „gyilkos” feles után Kate elégnek érezte a lépések számát, hogy odamenjen Rick-hez. A felsőbb évesek csapata a pultnál ült, kissé szétcsúszott állapotban. De volt, akinek még maradt ereje énekelni. Ő volt a dalos részeg a csapatban. Nagy részük alvós részegként feküdt el a pulton, Castle pedig lassan iszogatta még a maradék sörét. Pont akadt mellette egy üres hely, amit Kate hunyorogva szúrt ki magának. Dalos pacsirtánk egy 25 centest dobott a zenegépbe és felcsendült az AC/DC-től a Highway to Hell. Kate csak fújt egyet. „Utállak irónia…”
Maddie kirángatta középre Brent-et, hogy ugráljanak egy sort erre a számra.
Kate nekiveselkedett és elnyúlt lépésekkel megindult Rick felé. Mikor odaért lazán felkönyökölt a pultra, a másik kezét pedig csípőre tette.
- Hello.
- Szia. – itta ki az utolsó korty sört Rick. – Megmondom őszintén, ha most nem jössz ide, ez után a sör után, én mentem volna!
- Az időzítésemmel mostanában akadnak gondok…
- Nekem meg most szívfájdalmam van… - bukott ki Castle-ből. Hirtelen elszomorodott az arca.
- Az van nekem is… - mondta Kate, és felült a bárszékre.
- Igyunk erre! – emelte fel az üres poharát Rick, majd összehúzott szemöldökkel nyugtázta, mintha azt kérdezné „Ez mér’ üres?!” -  Ki törte össze a kicsi szíved?
- Hát… ez egy hosszú történet… azt hiszem… - Kate gondolatai mintha kicsit visszarázódtak volna az eredeti helyükre. - Jó ez a hely.
- Aha. Ha lesz annyi pénzem, tuti megveszem.
- Abban biztos vagyok.
- Amúgy Rick Castle… - nyújtotta felé a kezét Castle.
- Kate.
Castle eltolta magát a pulttól.
- Nos, Kate, van kedved levegőzni? Nem bírok itt ülni tovább. – nyújtózkodott jobbra-balra.
Beckett egy gyors oldalpillantást vetett barátnője felé, aki látszólag táncolt, gyakorlatilag az nem nevezhető táncnak.
- Persze.
Néhány pillanat múlva együtt léptek ki az Old Haunt kapuján. A levegő még mindig fülledt volt, pedig már igen későre járt. Az időjárás olyan volt, mint egy esős, de meleg nap utáni némileg hűvösebb estén szokott lenni, ami újabb záporral kecsegtet.
- Azt mondtad – kezdte Kate kissé bizonytalanul -, fáj a szíved. Mi történt?
- Mondhatjuk úgy, hogy kipukkant a nagy amerikai-álom lufim... – Rick arcán kényszeredett mosoly jelent meg. - Vagyis Kyra inkább szétrobbantotta...
- Kyra? – motyogta maga elé Kate. „Honnan ismerős neki ez a név? Castle főiskolai szerelme! Hát persze…”
- Igazából mondanék róla rosszat, de nem tudok, azon kívül, hogy felszállt egy repülőre és a szívem egyik felét is magával vitte.
- Miért ment el?
- Azt mondta, időre van szüksége. – Rick menetközben letépett egy levelet a járda melletti bokorról.
- De még olyan fiatal vagy, még találkozhattok!
- Ezt most úgy mondod, mintha te olyan öreg lennél. – egy pillanatra elmosolyodott, de a szeme ugyanolyan komoly maradt. - Azt terveztem, hogy az egyetem után elveszem, írok még pár könyvet és talán saját kiadót nyitok, olyan kezdő íróknak, akiket elutasítanak, csak mert nincs protekciójuk... – Castle újra a levelet szuggerálta a kezében.
- Szóval ez volt az álmod...
Kate, habár fogalma sem volt miért került oda ahová, most már egy része örült az eseményeknek. Amilyen keveset beszél magáról Castle, és amilyen kevés dolgot tud róla Kate, most szöges ellentéte felnőttkori önmagának. Rick, miután szakított Kyrával, a nagy szerelmével, a sikere egyre nagyobb lett, két csődbement házassága után nem csoda, hogy kezdtek lemorzsolódni a régi álmok. Hiába van ott a lánya, Alexis, az lett a keresztje, hogy igazi szerelmet nem talált, már csak a sikert és a hírnevet látták benne. Kate-et Rick válasza zökkentette vissza.
- Most is az! Csak remélem, hogy tálalok valakit, akivel megvalósítom.
Régi New York-i épületek mellett haladtak el, amiknek az aljában üzletek sorakoztak. A kirakatokban itt-ott villogott valami, különböző színes plakátok hívták fel a figyelmet az akciókra. Egy könyvesbolt kirakatánál Kate megtorpant. Castle egyik könyve volt egymásra pakolva és felette nagy felirattal: „Az ifjú író újabb bestseller-e!”
- Szerintem megvalósítod. – mosolygott Rick-re.
- Ezzel a véleménnyel egyedül vagy! – dugta zsebre a kezeit a férfi.
- Hogyhogy?! – Kate ledöbbent.
- Anyám szerint múló állapot, és még azt se tudja, hogy szakot váltottam az előző félévben... – közben továbbmentek. - Amiért az óta is hálát adok a tanáromnak, az ő javaslatára tettem. Végül így sikerült kiadatnom az első könyvem. – Castle a kicsit távolabb lévő park felé intett. – Leülünk?
Kate csak bólintott. Sosem hallott arról, hogy Martha nem támogatta a fiát, Castle erről sem mesélt neki.
- Édesanyád nem örült a sikerednek?!
- Az első kiadó elutasította a kéziratot, a levelet anyám bontotta ki... – Rick elhúzta a száját. - Azt mondta őrült vagyok, ha azt hiszem, hogy ebből fogok megélni. Egy heti hallgatás után hozzátette, hogy nem akar nekem olyan életet, mint az övé. – közben leült a park szélén álló egyik hintára. - Tudod, ő színész, engem meg mindenáron orvosnak akar.
Kate újra csak bólintott, jelezve, hogy figyel és várja, hogy folytassa.
- De ki mondja meg mi az őrültség, nem igaz? Anyám?! Két martini között? Nem hinném. – Rick meglökte magát a hintával, mire az nyikordult egyet.
- De te kiálltál az álmodért...
- Ki bizony! – vágott közben. - Bolond, aki nem teszi. – a szemében végre más is megcsillant a csalódottságon kívül. A büszkeség. - Tudod, megtartottam a kiadó elutasító levelét. Egykezemen meg tudom számolni, hányszor hallgattam anyámra, de akkor igen! Azt mondta, tartsam ezt szem előtt, ha legközelebb próbálkozni akarnék. – a kezével pedig imitálta, mintha csak a papírt tartana fel a kezében.
- Akkor mi változott?
- Semmi. A levél kint lóg a falamon! – mosolyodott el. - Ha valamit nagyon el akarok érni, csak rá kell néznem, és emlékeztet, hogy ne adjam fel.
- Belőled nagyszerű ember lesz, Rick.
Kate csodálattal nézett a mellette ülő íróra. Ettől a rövid beszélgetéstől mintha közelebb érezte volna magához a férfit. Olyan dolgokat tudhatott meg, amiket talán csak nagyon sokára, vagy egyáltalán nem jutottak volna tudomására.
- Mit sem ér ez...a könyvek, a bestseller címke... – Castle újra elkomolyodott. - …nincs már kivel megosztani...
Kate elengedte a hinta láncát és Rick vállára tette a kezét. Már csak az, hogy hozzáért, rengeteg pozitív energiával töltötte el.
- És mi a te álmod, Kate?
- Az álmokból egyelőre elegem van... – és leengedte a kezét.
- Ugyan már! – Rick újra meglökte a lábával a hintát. - Mi törte össze így a szíved?
- Csak... úgy érzem, hogy az élet furcsa játékot űz velem, néha úgy, hogy az utamba sodor valakit – Kate mélyen a férfi szemébe nézett. - …néha pedig, hogy folyton elveszi.
- Rég láttam ilyen szemeket…
- Tessék? – hirtelen elkapta a tekintetét.
- Amik ilyen szomorúak. Mondd el, kérlek!
Kate elfordította a fejét, arra az irányba ahonnan jöttek. Az egyik kirakat villódzó apró fényeit nézte. Miért ne lehetne ő is őszinte, ha Rick is így megnyílt neki?
- Az én álmom most azzal az emberrel lenni, aki megfogja a kezem, és már sosem ereszti el, aki lélegzik helyettem, ha az én lélegzetem eláll. – Kate lehunyta a szemét. - Aki látja, amire én vak vagyok, hallja, amit előlem elrejt a hangzavar, és ott van akkor is, ha épp nincs ott…
- De hisz veled van.
- Tessék? – kapta vissza a fejét Rick felé.
- Gyere! – intett Castle és felállt. A hinták előtti füves rész közepére sétált, Kate pedig követte őt.
- Miért jöttünk ide?
- Nézz fel! – mutatott fel Rick.
Kate követte az utasítást. Egész hátrahajtotta a fejét, hogy egyenest az égre bámuljon.
- Nem látok semmit. – értetlenkedett.
- Áhh, ott fent csillagoknak kéne lenni! – tárta szét a kezeit Castle.
Kate először furcsán nézett le a férfira, majd mindketten nevetésben törtek ki.
- A gonosz felhők megakadályozták, hogy költői légy. – kacagott jóízűen Kate.
- Meg... – Rick tettetett bosszúsággal rázta a fejét. - Elég rendesen.
- Várj, ott egy…
- Az egy helikopter, ne tévesszen meg! – mire újra elnevették magukat. – Vagy az alkohol hatása.
Kate kifújta magát.
- Mit akartál volna mondani?
- Csak, hogyha felnézel, tudd, hogy ugyanazon csillagok alatt állsz azzal, akit keresel, és talán épp ő is az eget nézi. – Rick apró, édes mosollyal az arcán nézett a lány szemébe. - Tudom, nyálas szöveg, de író volnék… vagy mi…
- Nekem azért tetszik…
Kate gondolkodás nélkül lépett közelebb az előtte ácsorgó férfihez. Rick még fiatal kiadásban is magasabb volt nála, és az sem segítetett rajta, hogy nem a szokásos magas sarkú cipőjében volt, hanem egy szakadt tornacipőben próbált lábujjhegyre állni. A mozdulat egész addig hirtelen volt, még már csak centik választották el az arcukat.
- Mit csináltok ti itt? – dörrent egy hang a sötétből, mire szétrebbentek. – Nem hallom! Mit kerestek itt ilyen későn? – az alak közelebb lépett, így már tisztán ki lehetett venni, hogy egy járőr. A zseblámpáját egyenesen a két fiatalra szegezte.
- Mi csak… - hebegte Kate, miközben a szemét eltakarta a fény elől.
- Mi csak itt vagyunk. – vágta rá Rick.
- Ittatok? – ráncolta a homlokát a rendőr.
Kate csak hevesen rázta a fejét, míg Castle újra rávágta a gyors választ.
- Nem.
- Menjetek haza! – biccentett feléjük a férfi. - New York veszélyes hely este.
- Megyünk. – szólalt meg előbb Rick.
A park fáinak levei zajos zörgésbe kezdtek. A szél feltámadt, enyhülést jelentő hűvös levegőt hozva az estébe, majd mindezt lassan, apró cseppekben követte az eső is.
- Az időjárás is ellenünk van. – állapította meg a nyilvánvalót Rick. Levette magáról a farmerkabátját és Kate vállára terítette. - Tessék, vedd fel.
- Köszönöm. – mosolyodott el hálásan.
Csalódással töltötte el, hogy nem csókolhatta meg szerelmét. Rick tekintete Kate karján végighaladva az összekulcsolt kezeiken állt meg. Kate – mikor elhúzta volna a kezét – érezte az apró szorítást, ami jelezte, hogy a férfi egyáltalán nem bánja, ha így maradnak.
- Gyere, menjünk vissza. – indult el Rick a járda felé, Kate pedig szorosan követte őt.
A járőr megvárta, amíg a két fiatal kiér a parkból és ellenkező irányba indult el, az autója felé. Kate a park melletti piros lámpánál Castle vállához dőlt. Összehúzta magát, mintha csak fázna, de igazából jól esett neki a hűvös. Még szorosabban bújt Rick-hez, és annyira lefoglalta a férfi közelsége, hogy észre sem vette, ahogy a férfi órája végigkarcolja a csuklóját.
„Bárcsak megcsókolhattam volna…” – gondolta, miközben nagyot sóhajtott. A lámpa zöldre váltott, és leléptek a járdáról.