2013. augusztus 2., péntek

If Only III.


Amikor Kate kinyitotta a szemét, egy fekete autó mellett állt. Döbbent tekintettel nézett körbe és kisírt szeme újra könnybe lábadt, amikor nem sokkal mellette meglátta Castle-t. „Hálisten. Tényleg csak álom volt…” Az autóra pillantott, amikor éppen kinyitották a hátulját. A felismerést követően, az első döbbenet után Kate újra lehunyta a szemét. „…egyik rémálomból a másikba…” – gondolta. - „Ez nem lehet igaz!” A koporsót hatan emelték ki az autóból. Beckett és Esposito fogták elől, utánuk két másik tiszt és végül hátul fogta Castle és Ryan. Kate még egy utolsó pillantást vetett szerelmére, majd megfogadta, hogy semmit nem tesz másképp, hisz itt csak neki eshet bántódása. Castle biztonságban van.
A dobpergés ütemére indultak el a díszsorfal között. A két sorba felálló egyenruhások – ahogy a koporsó eléjük ért – mind szalutáltak a kapitány tiszteletére és emlékére. Így kísérték végig az amerikai zászlóval letakart koporsót. Mrs. Montgomery vállai rázkódtak a sírástól, mellette két lánya karolt belé és figyelték, ahogy a rendőrtisztek leteszik a koporsót. Majd Esposito utasításait követve megfordulnak és beállnak a helyükre, a gyászolók közé, kivéve Kate-et. Ő és Castle a pódium felé léptek. Beckett nem bírta ki, hogy ne szorítsa meg a férfi kezét. Éreznie kellett őt, hiszen nemrég halt meg a szeme láttára, most pedig alig bírt betelni vele. De megfogadta, hogy nem improvizál, így olvasni kezdte a zsebéből előhúzott cetlit.
-     Roy Montgomery tanította meg, mit jelent rendőrnek lenni – kezdte a búcsúbeszédet Kate. – Megtanította, hogy inkább választásaink határoznak meg, mint hibáink. – folytatta miközben az összehajtott zászlót átadták Montgomery kapitány feleségének, aki újra zokogásban tört ki. – Montgomery kapitány egyszer azt mondta nekem, hogy számunkra nincs győzelem. – Kate felnézett a papírjából, végignézett az összegyűlt tömegen. Teljesen átélte újra azt a napot. – Csupán a harc. – látta az egymásba karoló Martha-t és Alexis-t. Lanie ott állt tőle nem messze könnyes szemekkel. Nyelt egyet, belenézett a papírjába és folytatta. – Végül a legjobb, amit remélhetünk, hogy megtaláljuk azt a pontot, ahol ellenállhatunk. És ha nagyon szerencsések vagyunk...találunk valakit, aki mellénk áll. – újra felnézett, először az összegyűltekre, majd a mellette álló férfira emelte a tekintetét. Összenézett az íróval. Ha nem is szánt szándékkal íródott így a búcsú szövege, de kétségkívül az utolsó szavakat Castle-hez intézte. Így volt ez az „első alkalommal” is, ahogy most.
-     A kapitány azt akarná, hogy folytassuk a harcot. – folytatta Kate, de felfigyelt valamire a távolban. Castle a gyászoló özvegyet figyelte. – És ha nem is vár... – pillantott fel újra a papírjából Beckett, de elhallgatott. A távoli fától nem messze valami tükröződni látszott. Beckett összeráncolta a homlokát és a kétlépésnyire álló férfira nézett. Castle még mindig el volt gondolkodva, mit sem vett észre abból, hogy a nyomozó elhallgatott. Kate újra az előző villanás irányába nézett, először semmit nem látott - vett egy nagy levegőt, hogy folytassa beszédét - de aztán újra jött egy villanás, majd még egy...és eljutott a tudatáig, hogy mi van készülőben. „Castle-nek a villanásokat kellene figyelnie…nekem pedig észre sem kellett volna vennem…”
-     Castle! – kiáltott fel és lépett a férfi irányába, de ugyanabban a pillanatban lövés dördült.
Két lépéssel, és egy nagy lendülettel vitte földre az írót. Földet érve még a sapkája is lerepült és arrébb állt meg a fűben. A tömeg szinte egyszerre sikoltott fel.
-     Mindenki a földre! – kiáltott valaki a tisztek közül, majd újabb kétségbeesett sikolyok hallatszottak.
-     Honnan jött a lövés? – kérdezte valaki.
-     Lanie, le a földre! – húzta le a földre a nőt Esposito, de mindketten az arrébb fekvő írót és nyomozót figyelték.
Beckett két kézzel eltolta magát a földtől és mellette fekvő férfira nézett. Azonnal felé hajolt, és ekkor vette észre Castle egyre jobban átvérző ingjét. Magán kívül volt, nem akarta elhinni, hogy át kell élnie ezt, amit Castle is átélt ezelőtt. A férfi légzése felgyorsult, de apró levegőket vett csupán. Kate ugyanígy reagált, habár fizikailag nem esett baja, a szívverése felgyorsult és kapkodni kezdte a levegőt. A kezei közé fogta Rick fejét és megemelte azt, miközben könnyek gyűltek a szemébe. Castle mellkasát figyelte, ahogy a vérfolt egyre nagyobb lesz, majd az összegyűlt könnyek végigzáporoztak a férfi ingjén. Kate végigsimított az író arcán, mire a férfi csak üveges tekintettel nézett rá, és mintha mondani akart volna valamit, próbált megszólalni.
-     Sz...szer...szeret... – végül ennyit tudott csak kimondani.
-     Ne, Castle. – csuklott el Kate hangja. Nem akarta, hogy a férfi a maradék erejét szavakra pazarolja, hiszen már tudta, amit Rick mondani akart. – Castle, kérlek. Maradj velem! – már szinte könyörgött, mert látta, hogy Rick el fogja veszíteni az eszméletét. – Én is, Castle! – mondta halk, elcsukló hangon, de ekkor lecsukódott a férfi szeme és a feje élettelenül hanyatlott a földre.

***

Egy szirénázó mentő száguldott keresztül a városon, a temetőtől egész a belvárosi kórházig. Hátul négyen voltak, egy mentős, egy rendőrnyomozó, egy igazságügyi orvos szakértő és egy író golyóval a mellkasában. „Tachicard...vérnyomás 78 per 56 és esik...a keringése összeomlik...”
A sürgősségi ajtai kivágódtak, hatalmas puffanással a falnak csapódtak és a két mentős rohanvást tolta be hordágyon – a beteg felett - térdelő Dr. Parish-t.
-     Gyerünk, Castle! Ne merj meghalni! – kiáltotta teljesen magán kívül, közben pedig ütemre nyomta a férfi mellkasát. – Maradj velem!
-     Lőtt seb a mellkas bal oldalán. – hadarta a mentős kolléga az odafutó egyik orvosnak.
-     Gyerünk, Castle. Gyerünk!
-     Készítsék a mellkascsövet. Az egyes traumába. – adta ki az utasításokat az ügyeletes orvos, majd Lanie-re nézett. – Innen átvesszük.
Kate is beért a folyosóra. Könnyes arccal állt meg és nézett végig a hordágy húzta vércsíkon. Kétségbeesve pillantott a távolodó barátnője után, aki még mindig térdelve nyomta a férfi mellkasát.
-     Ő egy barátom. Érti?! Ő egy barátom! – ekkor álltak meg a folyosón.
-     Akkor hadd mentsük meg az életét. – bólintott az orvos.
-     38 éves férfi. Lőtt seb a mellkas bal oldalán. – hadarta az előbbi férfi a traumatológusnak, aki közben már gumikesztyűt húzott. – A trauma előkészítve, a csapat már úton van. – egyre többen lettek Castle körül.
-     Oké, szívmasszázs állj! – utasított Dr. Davidson. Kitapintotta a férfi pulzusát. – Van ritmus. Ellenőrizzük a légzését. – ekkor az egyik nővér levette az oxigénmaszkot Rick arcáról.
-     Castle. – mondta ki hangosan Josh. Egy pillanatra lefagyott és Kate jutott az eszébe. Le kellett küzdenie a gondolatot, hogy mi van, ha vele is történt valami. Most az előtte fekvő férfira kellett koncentrálnia. – Alig lélegzik. Tegyük az asztalra...egy, két, há...
Kevin és Esposito egy-egy telefonnal a kezükben fordultak be a kórház folyosóján. Egymás szavába vágva idegesen hadarták a mondanivalójukat.
-     Hogy érti, hogy nem találják?! – kérdezte dühösen Espo.
-     Állítsanak ellenőrzőpontokat minden ki- és bejárathoz! – adott utasítást Ryan nyomozó.
-     Nem tűnt csak úgy el. Vagy tíz biztonsági kamera van...a fenébe. Egy órán belül az asztalomon legyen a felvétel!
-     Mindenkitől tanúvallomást akarok!
-     Nem. Egy óra! – kiabálta a telefonba Javi, majd egyszerre csapták le a mobilokat és értek oda Lanie-hez és Kate-hez.
-     Hogy van?
-     Most vitték be a műtőbe, de... – csuklott el Lanie hangja, majd megölelte a férfit.
Kate egy szót sem szólt, csak meredt maga elé könnyes szemekkel. Nem volt ereje bármit is mondani, sőt nem is akart mondani semmit sem. Ő már megélte ezt, csak épp nem ezen az oldalon állt. De inkább kívánta volna most magát, oda a vizsgálóasztalra, mint ezt megélje. Úgy érezte magát, mintha penge élen táncolna a nagy üresség felett, és hogyha elengedi magát akár csak egy pillanatra, akkor a mélybe zuhan. Most minden szem rá szegeződött, de Kate csak lassan a fal mellett elhelyezett székekhez lépett és leült. Ekkor vette csak észre az egyenruháján foltokba odaszáradt vért. „Oh, Castle…”
-     Kate? – lépett ki a vizsgálóból Josh.
-     Josh! – Kate meglepődve állt fel a székről. Rég nem látta már Josh-t. Vagyis az eredeti felállás szerint már régen nem látta. Itt és most viszont ő a barátja, nem pedig Castle.
-     Miért nem vagy a műtőben? – kérdezte Kate.
-     Sajnálom, Kate.
Beckett visszaült az előző helyére, a lábai nem tudták volna megtartani.
-          Nagyon sok vért veszített és többször leállt a szíve. – mondta Josh. – Nagyon sajnálom. – és egy papírtáskát nyújtott át.
Kate belenyúlt és az első, ami a kezébe akadt, az Castle órája volt. A mellkasa összeszorult, amikor kivette és a tenyerébe tette ezt a most oly fontos tárgyat.
Martha és Alexis fordult be a folyosóra és az asszony feszülten lépett az összegyűlt csapat irányába. Viszont Alexis megtorpant, amikor meglátta Beckett-et. Kate megfordult és Martha könnyes szemeivel találta szembe magát.
-     Hol van Richard? – kérdezte először halk hangon. – Hol a fiam? – majd határozottan.
Kate nem értette, hogy most mit rontott el, mindent úgy csinált, mint azon a napon. „Bárcsak már hamarabb rájöttem volna, hogy mekkora kincset találtam.” – gondolta.
- Azt kérdeztem, hol a fiam… - a kétségbeesés csakúgy sütött Martha hangjából.
Kate arcán végig folytak a könnyek, behunyta a személt, és nagy levegőt vett, hogy belekezdjen.