2013. március 1., péntek

Strom of Emotions - 12.fejezet



A
kapitányságon még csak Ryan és Esposito volt bent. A két férfi kiment meginni egy jó erős kávét, amíg a többiekre vártak. Castle és Kate együtt mentek el és a két nyomozó feltételezte, hogy Liz is velük lesz majd.
- Nem semmi ez az egész. – jegyezte meg Ryan.
- Mármint melyik része? Beckett Castle-lel való évődése vagy, hogy átveri a húgát? – kérdezte Espo miközben kávét töltött magának.
- De azért figyelted őket együtt? – kérdezett vissza Kevin.
- Persze, Haver! – vágta rá társa. – Le sem tagadhatnák egymást!
- Egy részről érthető...
- Mi? Hogy hazudik neki? – háborodott fel Espo és kortyolt egyet. – Nem tudom, lehetne-e rosszabb a helyzet.
- De azért ismerd el, hogyha te lennél a helyében, és kiderülne, hogy van egy féltestvéred, nem tudnál ilyen könnyen nyilatkozni.
- Fogalmam sincs, de szerencsére sem Liz helyében nem vagyok, sem Beckett-ében, így... – Javi arrébb lépett és magyarázott volna tovább, de Ryan elkerekedett szeme láttán elhallgatott és megfordult. Liz állt lefehéredve a pihenő ajtajában. Pár pillanatig meg sem mozdult, majd fogta magát és hirtelen megfordulva eltűnt onnan.
- Vajon az egészet hallotta? – kérdezte idegesen Ryan.
- Szerinted?!
- Végünk van. Beckett kinyír minket!

***

Kate az őrs földszintjén döbbenten – magán kívül – lépett ki a liftből, mögötte pedig újra bezáródtak az ajtók. Végre eléggé összeszedte magát ahhoz, hogy elinduljon vissza, felfelé. Sóhajtott egy nagyot és a lépcsőzés mellett döntött, több okból is. Először talán, mert túl sok minden történt abban a liftben a közelmúltban, másodszor pedig meglátta a lépcsőfolyosó felől érkező húgát – aki legkisebb jelét sem adta, hogy megállna akár köszönni is – csak elhúzott mellette.
- Hé, Beth! – fordult utána Beckett.
A lány megállt, majd félig megfordult.
- Hamupipőke legalább tudta kitől mire számítson! – mondta, lesütötte a szemét és szinte rohanva indult tovább, a kijárat felé.
Beckett elgondolkodott. „Mi van Hamupipőkével...?! – nem sokat foglalkozott vele – habár nem értette, hogy mit akart ezzel Liz – most túl sok minden járt egyszerre a fejében.
Mikor a nyomozó felért Ryan és Javi fogadták, akik egymás mellett álltak az asztaluk előtt, mint két bűnös kisfiú.
- Mi ez az arc, Espo? – nézett végig Kate a két férfin, mikor letette a kabátját a székre. - Srácok, nem gond, tényleg! Emiatt ne vágjatok ilyen arcot! – mondta.
- Komolyan? – döbbentek meg a két férfi egyszerre.
- Persze. De Gates tudja már?
- Nem. – bizonytalanodott el Espo. – Nem neked kéne elmondani? – kérdezte, de kezdte sejteni, hogy nem ugyanarról beszélnek.
- Nagyon nem akadhat ki. Majd szerzünk másik gyanúsítottat. – nyugtatta a társait Kate. – Az özvegy szeretője baklövés volt, de nem tudhattátok, hogy sziklaszilárd alibije van.
Ryan a homlokát ráncolva nézett Esposito-ra. A társa válaszképp megvonta a vállát, mert fogalma sem volt, hogy mit tegyenek. Egyelőre egyikük sem vágyott Beckett haragjára és örültek, hogy halogathatják az elkerülhetetlent. Fogták magukat és leültek.
Tíz perc asztalon való dobolás után Esposito felpattant és jelentőségteljesen társára nézett. Ryan sejtette, hogy mit akar ezzel jelezni Espo, így csak bólintott, aztán fájdalmas tekintettel Beckett-re nézett. A nyomozó éppen fényképeket és vallomásokat szedett sorba és nézett át, amikor Javi megállt az asztala előtt.
- Beckett.
- Tessék? – nézett fel Kate egy pillanatra, aztán rácsapott az asztalról éppen lecsúszó irat halom tetejére. Espo tétovázott. – Javi, mondd gyorsan! Éppen új gyanúsított után kutatok!
- Lizről van szó... – nyögte ki gyorsan a férfi, még mielőtt megbánná, hogy egyáltalán felállt.
- Mi van vele? – kérdezte Kate feszültebben a kelleténél. – Nehogy azzal gyere te is, hogy el kellene neki mondanom...
- Ezért azt hiszem, már nem kell aggódnod...
- Mit akar ez jelenteni, Javi?
- Éppen rólatok beszélgettünk...arról, hogy a testvéred és... – magyarázta a férfi. Kate keze elengedett és az előbbi irathalmaz egyszerűen a földre hullott. A mondtad befejezése nélkül is rájött, hogy miről van szó. „Hamupipőke legalább tudta kitől mire számítson!” – újra végiggondolta a mondatot, majd Liz arca volt előtte, ahogyan ezt mondta. Beckett-ben egyszerre egy világ omlott össze, ahogy lassan mázsás súlyként ránehezedett tettének következménye. A kezét a szája elé tette és könnyek gyűltek össze a szemében.
- Beckett?! – szólt rá már kitudja hanyadszorra Esposito.
- Most mennem kell. – mondta nyugodt hangon Kate, de ordítani tudott volna. Felpattant, majd átesett a lehullott aktákon és elviharzott.

Első útja a kollégiumba vezetett. A kapun behajtva az órájára pillantott. Alig múlt pár perccel tíz, a húga még valószínűleg nem indult el edzésre. Befordult a parkolóba a zöld épület elé, majd leállította a Dodge zúgó motorját. Nagy levegőt vett és érezte, hogy egész testében remeg. „Szedd már össze magad!” – vágta ki a kocsiajtót. Most először jutott eszébe, hogy talán Castle-nek volt igaza.
Beckett meg sem állt a portánál, ahol most egy srác ült és a PS3 játékával volt elfoglalva, észre sem vette, hogy bárki bejött az ajtón. A nyomozó határozottan bekopogott a 11-es szoba ajtaján és várt. Semmi mozgás... Most még annak is jobban örült volna, ha Holly egy baseballütővel fogadja.
- Beth?! - még egyszer kopogott, de most már erősebben. – Holly!
- Ne verje már szét azt az ajtót! – bújt ki egy pizsamás lány a szemben lévő szobából. – Az ember lánya aludna hajnalok hajnalán!
- Fél tizenegy van! – mordult rá Kate.
- Látja! – a lány visszafarolt a szobába. – Egyébként már nincsenek bent, edzés van. – zárta rövidre és becsapta az ajtót.
Kate ismét elsietett a porta előtt, a bent ülő srác még mindig ugyanabba a pozícióban volt, ahogy érkezéskor. Bevágódott a kocsiba és a Jégcsarnok felé vette az irányt. Minél előbb beszélni akart a húgával. „Legalább a számát elkérhettem volna...de talán fel sem venné...vagy valószínűbb, hogy lecsapná...és nem is hibáztatnám érte...” – vette sorba magában az eshetőségeket. Negyed órával és jó pár piros lámpánál való autóduda csatával később újra leparkolt.
A csarnokba érve a lépcső tetejéről nézett szét. A többiek a kispadnál készültek, de Liz nem volt köztük viszont Holly egyből kiszúrta a nyomozót.
- Kate! – intett a lány. - Jöttél repetázni?
„Tehát nem beszéltek még...máskülönben Holly már csak a nézésével képes lett volna megölni.” – nyugtázta Beckett. Gyorsan szedte a fokokat és leérve még egyszer körülnézett, de a húga sehol nem volt.
- Nem tudod, hol lehet Beth? – kérdezte.
- Az ki? – kérdezett vissza valaki a csajok közül.
- Liz.
- Ja, hogy úgy! – bólintott az eddig még nem látott csapattag.
- Fogalmam sincs. – vonta meg a vállát Holly. – Itt kéne lennie...vagy legalább is veled! Úr isten...a gyilkos beválthatta a fenyegetését?!? – kezdett kétségbe esni.
- Nem. – vágta rá Kate, de elgondolkodott. Eddig ez eszébe sem jutott. – Másról van szó... – „Mi van, ha mégsem?” – tette hozzá magában.
- Akkor jó. – biccentett Holly. – Mert ha eddig nem öltem meg senkit...hát azt tuti kinyírom, aki bántja Liz-t.

***

Elizabeth vissza sem nézett, miután kirontott a kapitányságról. Igazából semerre nem nézett, ezért majdnem elsodorta őt egy öltönyös alak, de szerencsére a férfi időben eszmélt.
- Elnézést. – motyogta a lány és megtörölte az arcát.
Fogalma sem volt hova megy, csak ment, cél nélkül. Az járt a fejében, hogy így még senki nem verte át és nem értette, hogy miért. Könnyek folytak végig az arcán és a levegőt kapkodta. Már rég úton kellene lennie az edzésre, de most még az sem érdekelte. „Van egy testvérem...nekem – egy nővérem? Miért pont velem történik ez? Vagy legalább tudtam volna róla...miért csak nekem nem mondta el senki?!” Egy park mellett haladt el. „Minden kollégája, a társai, az egész őrs talán még a főnöke is tudta...csak én nem. Totál hülyének nézett és igazából úgy is érzem magam. Mihez kezdjek most ezzel az egésszel?” – ekkor eszébe jutott az egyetlen ember, akitől tanácsot kérhetne. Elővette a mobilját, legördítette a névjegytárat és megnyomta a hívás gombot. A férfi számát még akkor kérte el, amikor a közös edzés után dedikálta a könyvét, a hívás elindítása után pedig a telefonon egy közös kép villant fel.
- Castle. – vette fel a hívott fél.
Liz először csak szipogott párat, majd vett egy nagy levegőt.
- Nem zavarok? – kérdezte.
- Nem, dehogy. – a vonal végén lévő férfinak is leesett, hogy valami baj van. Sejtette, hogy mi az.
- Te is tudtad?! – Liz felemelte a fejét, hátha ez segít, hogy ne sírja el magát újra.
- Igen, de tudod, hogy nekem nem volt jogom elmondani, ezt Kate-nek kellett megtennie...
- Nem tőle tudom. – vágott közbe dühösen a lány.
- Akkor, hogy...? – kezdte volna Rick, de újra félbeszakították.
- Találkozhatnánk?
- Persze. Mondd, hogy hol vagy.
Liz körbenézett, utcatáblát vagy valami ismerős helyet keresett, amihez tudna viszonyítani. Pár lépéssel visszább, a park kapujára felfüggesztve talált egy nevet, amiből Castle már tudta, hogy hová kell mennie. Eszébe jutott, hogy Liz egyedül van, és nem mellesleg nemrég fenyegették meg.
- Menj a parkban olyan helyre, ahol többen vannak és látnak! Máris indulok. – mondta.
- Rendben. Köszönöm.

13.fejezet ~ 03/02